….Ubuntu…..Linux….Security…..Ik

Ubuntu wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen in Ubuntu is makkelijker dan de meeste denken, het enige wat je hoeft te doen is in root modes gaan. In Ubuntu kan dit gedaan worden tijdens het opstart van procedure van je Ubuntu.

Inloggen als root:

Je kunt via Grub inloggen als root. Hieronder zijn twee methodes beschreven om in root te komen via grub.

Makkelijke methode:

Om in root te komen druk je tijdens het booten van je Ubuntu op ESC. Dit zal er voor zorgen dat je in grub menu komt, als je geen dualboot hebt. Als je dualboot hebt zie je als het goed is automatisch al grub en hoef je niet op ESC te drukken.

Je zult een overzicht krijgen met de Ubuntu installaties, elke kernel heeft zijn eigen menu item met kernel nummer erachter. Kies hier voor het meest recente kernel nummer en pak de item waar “recovery mode” achter staat. Bij het volgende scherm kies je de optie: “drop to root shell prompt”. Dit zal ervoor zorgen dat je als root ingelogd bent.

Geavanceerde methode:

Het kan altijd voorkomen dat de “recovery mode” er niet tussen staat. Maak je geen zorgen je kunt met een kleine trucje toch in recovery modes komen.

Selecteer de meest recente versie van Ubuntu, meestal eerste menu item. Druk op “E”, dit betekend dat je de opstart procedure gaat aanpassen.

Op het volgende scherm zul je “ro quiet splash” zien staan. Vervang dit met: “rw init=/bin/bash” als je dit hebt gedaan druk je op “CTRL+X” om de aangepaste versie uit te voeren.

Je bent nu ingelogd als root in je terminal. Met root heb je volledige rechten op je systeem.

Wachtwoord aanpassen:

Nu je als root in terminal bent kun je je wachtwoord nu resetten. Voer het volgende commando uit:

passwd “gebruikersnaam”

vervang “gebruikersnaam” met je eigen gebruikersnaam, die je gebruikt bij het inloggen. Er wordt nu een nieuwe wachtwoord aan je gevraagd, je moet dit twee keer invullen. Nu moeten we ervoor zorgen dat deze aanpassing ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt. Dit kunnen we doen met de vlgende commando:

sync

Nu gaan we onze systeem opnieuw opstarten:

reboot -f

Je bent nu klaar, je wachtwoord is aangepast. Je kunt nu met je nieuwe wachtwoord inloggen.

Tags:

4 jaar Geleden 0 Reacties Verkorte Link

Author: Huseyin

Leuke artikel? deel het!

deel het op Facebook Tweet Dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>